Derfor skal du ikke købe Intel Kaby Lake til Januar

Med en måned til lancering af Intels næste processorserie Kaby Lake, begynder de første benchmarks af Core i5-7600K og Core i7-7700K at brede sig.

Til gengæld er Intel Kaby Lake ikke den forbedring til 10 nanometer, man skulle have forventet. Det er blot endnu en 14 nm-produktion, som har meget til fælles med forgængeren Skylake.

Intel har i mange år holdt sig til en “tick-tock”-marketingstrategi. At efterfølge mikroarktitekturer med en formindskelse af processorkernen. Det er dog gradvist blevet mere og mere kompliceret at fremstille så småt.

Det har man kigget på ved at sætte en Skylake (6700K) op mod en Kaby Lake (7700K), som rent arkitektonisk har en 200 MHz højere frekvens samt 300 MHz mere boost.

Kaby Lake

I en sammenligning ved standardhastigheder og på samme bundkort, der udelukker forskelle på platformene, ses en ydelsesforskel på 7.4 og 8.8 procent. Tager man højde for frekvenserne og laver en clock-for-clock-test, er forskellen nede på mellem 0.02 og 0.8%. Groft sagt betyder det, Kaby Lake kun er hurtigere fordi den har en højere clockfrekvens.

Sidder du derfor med en ulåst quadcore eller en Devil’s Canyon som jeg, skal du overclocke for at være lige så hurtig – og så sparer du 4-5.000 kroner ved ikke at skulle opgradere. Hvis du vil opgradere, bør du vente på Coffee Lake, der spås 6 kerner – eller vent og se hvad AMD afslører om deres kommende “Zen”.

Ved 4.2 GHz (med 4.6 GHz boost) yder min Core i7-4790K en anelse bedre end Skylake’s 6700K, og ved 4.4 GHz (med 4.8 GHz boost) ligger jeg ydelsesmæssigt klart over det Kaby Lake 7700K præsterer.